Pesto to jeden z moich najłatwiejszych sposobów na przygotowanie sycącego i szybkiego posiłku z makaronem w roli głównej. Ja dzisiaj przyrządziłam pesto w trochę takiej ala' wersji zastępując twardy ser żółty mozzarellą i pomijając orzeszki pinii, które uznaje się za jeden z głównych składników klasycznego pesto. Moja wersja bardzo mi smakowała i mogę ją szeroko polecić.
Składniki: (2/3 porcje)
70 gr rukoli, 50 gr świeżego młodego szpinaku
1/2 kulki mozzarelli light, 4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny, sól, świeżo mielony pieprz
250 gr makaronu typu łazanki
kilka listków bazylii i plasterek cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rukolę, szpinak, ser i sok z cytryny zmiel blenderem. Dodaj soli i odstaw w chłodne miejsce. W tym czasie ugotuj makaron lekko al'dente. Do gorącego makaronu dodaj pesto i dokładnie wymieszaj.
Porcję wyłóż na talerz i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Danie udekoruj plastrem cytryny i listkami bazylii.
W mojej wersji makaron podałam ze smażonymi krewetkami na odrobinie masła.
Smacznego...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń