środa, 25 października 2017

Krem z dyni piżmowej

W tym sezonie przygotowałam kilka rodzai kremów z dyni z najróżniejszymi dodatkami. Między innymi smak dyni łączyłam z mlekiem kokosowym, gałką muszkatołową czy curry. Były też bardziej wyraziste z wędzonym boczkiem i chili. Moje podniebienie jednak podbiła  ta najprostsza, bez żadnych specjalnych dodatków... Dziś prezentuję Wam przepis na tą właśnie moją ulubioną wersję podaną z grzankami, ziarnami słonecznika i dyni...

Minimum przypraw, maksimum smaku... 

Składniki:
1/2 dyni piżmowej, 2 ziemniaki, 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
2 marchewki, suszona pietruszka i seler, ząbek czosnku, sól, czarny pieprz
1 kopiasta łyżka masła, bagietka, ziarna słonecznika i dyni


Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewkę i dynię obierz i pokrój na grubą kostkę. Czosnek posiekaj na cienkie plastry Na maśle podsmaż marchewkę i czosnek. Po kilku minutach dodaj dynię i smaż jeszcze około 5 minut. Pieczone warzywa zalej bulionem i przelej do wysokiego garnka. Po 10 minutach gotowania dodaj ziemniaki, suszoną pietruszkę i seler. Zupę gotuj na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu gdy ziemniaki będą miękkie, a dynia będzie się rozpadać (ok 15/20 minut). Następnie zmiel zupę blenderem.
Polecam podawać z pieczonymi grzankami z bagietki oraz ziarnami słonecznika i dyni...



Smacznego...

7 komentarzy:

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)