poniedziałek, 15 maja 2017

Placuszki z cukinii, ziemniaków i marchewki smażone na oleju kokosowym

Uwielbiam placki ziemniaczane i placuszki z cukinii. Dzisiaj łączę je w jeden rodzaj placuszków. Wyszły takie jak chciałam. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Idealne na śniadanie czy lekką kolację. Gorąco polecam...

Składniki (10 placuszków):
4 małe ziemniaki, 1 mala cukinia, 1 marchew, 1 jajko
3 łyżki mąki ryżowej (opcjonalnie pszenna też jest ok)
sól morska, szczypta vegety, 1 zielona cebulka, ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz, olej kokosowy do smażenia


Przygotowanie:
Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach, natomiast ziemniaki na pulpę (jak do placków ziemniaczanych). Zieloną cebulkę drobno posiekaj, a czosnek przepuść przez praskę. Warzywa połącz w miseczce z jajkiem i mąką. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Na koniec wszystkie placuszki przełóż do piekarnika na jeszcze 10 minut (temp 200 stopni C).


Smacznego...

5 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają :) Fajny talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny przepis na placuszki /bardzo lubię cukinie pozdrawiam Alu

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już nie mogę się doczekać mojej cukinii. Uwielbiam takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite placuszki :) I świetny talerzyk :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie placuszki z cukinii. Wypróbowałam już różne warianty, ale takich z ziemniakiem jeszcze nie:) Wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)